Koop je online aankopen via Sponsorkliks! Zo help je Polar Bears aan extra geld.

Blog: Samen Sterk met Polar Bears

03/07/2024

ALV: Samen Sterk met Polar Bears

Woensdagavond 26 juni 2024 de  Algemene Ledenvergadering (ALV) bij Polar Bears. Als nieuwkomer in de vereniging, met mijn dochter die pas net begonnen is met zwemmen, was ik benieuwd naar hoe deze avond zou verlopen. We wonen niet in Ede, dus ik was een beetje gehaast, net te laat vertrokken. Straks zit de hele Dolfijn helemaal vol, moet ik nog snel een plekje vinden, maar ik ben vooral benieuwd hoe de avond gaat lopen.

Waar is de rest?

Bij aankomst schrok ik echter van het aantal aanwezigen. Waar waren de selectiespelers, de vrijwilligers die ik vaak in het zwembad zie? Zelfs zij waren er niet. De ouders van de kinderen die altijd in het zwembad zijn. De zaal was gevuld met enkele oud-leden, een paar trainers, bestuursleden en een paar andere ouders. Het programma vooraf was nochtans veelbelovend: de drie oranje beren zouden een interview geven over hun aankomende olympische avontuur. Ik voelde me trots dat mijn dochter bij dezelfde club zwemt als deze topatleten. Zoals Nina ten Broek het zo mooi zei: “Als je het van dichtbij meemaakt, denk je: dat wil ik ook. En ik hoop zo ook kinderen te inspireren.”

Vrijwilligers: De Ruggengraat van Onze Vereniging

Het groeiende tekort aan vrijwilligers brengt steeds meer clubs en verenigingen in de problemen. Vooral vrijwilligers en bestuursleden vinden, blijkt lastig. Daardoor komt het voortbestaan van vrijwilligersorganisaties, zoals bijvoorbeeld Polar Bears, in gevaar. Samen moeten we het doen. Met alleen klagen aan de badrand en over elkaar, over wat er allemaal niet anders moet, komen we er echt niet. We moeten er samen tegenaan. Dit zijn de momenten dat je je stem kan laten horen, ook voor leuke dingen.

De ALV: Terug naar de Kern

De ALV ging van start. We bespraken de agendapunten volgens plan. De oud-leden maakten terechte opmerkingen over de notulen. We namen afscheid van enkele bestuursleden en verwelkomden de nieuwe voorzitter van de Waterpolo Commissie (WPC). De verschillende commisies vertellen over hoe hun seizoen is geweest en we kijken naar de begroting van volgend seizoen.

Een bijzonder moment was het verhaal van jubilaris Ruud, die al 70 jaar lid is. Hij vertelde hoe op 9 juli 1946 een groepje jongeren zich ’s avonds verzamelde in het oude Enka-zwembad onder een grote kastanjeboom en hoe Polar Bears werd opgericht, vernoemd naar de Engelse Polar Bear division die Ede heeft bevrijd. Zijn verhaal herinnerde ons eraan hoe belangrijk het is om stil te staan bij onze geschiedenis en de waarden die onze vereniging groot hebben gemaakt. Daarom is het ook zo belangrijk dat het Polar Bears plein, waar vroeger de boom stond ook echt word geopend. Laten we eren waar we trots op zijn.

Communicatie en Betrokkenheid

Meer communicatie, zichtbaarheid en inspiratie om slagkracht te hebben met elkaar. het motto “vele handen maken licht werk” zijn essentieel. Het belang van goede communicatie en democratische besluitvorming binnen sportverenigingen kan niet genoeg benadrukt worden. Weet iedereen wat er op z’n alv wordt besproken?  Leden die wel op de hoogte zijn, komen vaak alleen als er belangrijke beslissingen genomen moeten worden, of als er iets te vieren valt weten ze de club ook te vinden.Zoals afgelopen vrijdag op afsluitfeest / feest der Kampioenen, daar waren we met veel meer mensen. Dit geeft aan dat er iets moet veranderen aan de manier waarop we onze ALV’s houden. Misschien voorafgaand aan z’n feest.

Toekomstvisie en Digitalisering

Er zijn in het verleden veel mooie stukken gemaakt door verschillende leden, maar er zijn simpelweg niet genoeg vrijwilligers om alles uit te voeren en te continueren. Misschien zou een vrijwilligerscoördinator geen overbodige luxe zijn. Maar ja, wie moet dat dan weer doen? Het is een vraag die ons allemaal aan het denken moet zetten. Het karakter van de vereniging verandert van een ‘voor leden, door leden’ organisatie in een meer dienstverlenende organisatie. Hoe kunnen we de lasten beter verdelen en meer leden betrekken bij de organisatie van de club? Een mogelijke oplossing zou kunnen zijn om meer te investeren in de digitale infrastructuur van de vereniging, zodat taken efficiënter verdeeld kunnen worden en meer leden betrokken kunnen worden bij de besluitvorming.

Samen voor Vrijheid en Vriendschap

We beleven nog steeds evenveel plezier aan het waterpolo en synchroonzwemmen als eerdere generaties. En daar doen we het voor: vrijheid en vriendschap. Laten we daarom allemaal een steentje bijdragen en ons inzetten voor de club die ons zoveel geeft. Samen kunnen we ervoor zorgen dat Polar Bears blijft groeien en bloeien. Want uiteindelijk is een vereniging iets wat je samen doet.

Laten we ervoor zorgen dat bij de volgende ALV de zaal gevuld is met enthousiaste leden, jong en oud, die allemaal geloven in de kracht van samen. Samen sterk met Polar Bears!

De beschikbare notulen vind je binnenkort op de website. 

https://www.nflplayershop.com, https://www.lionsplayershop.us, https://www.49ersplayershop.us, https://www.billsplayershop.us, https://www.packersplayershop.us, https://www.texansplayershop.us, https://www.chiefsplayershop.us, https://www.ravensplayershop.us, https://www.cowboysplayershop.us, https://www.ramsplayershop.us, https://www.buccaneersplayershop.us, https://www.eaglesplayershop.us, https://www.nflprostore.us, https://www.patriotsplayeronline.com