Koop je online aankopen via Sponsorkliks! Zo help je Polar Bears aan extra geld.

Dames starten nieuwe jacht op landstitel

12/11/2018

Het damesteam van Polar Bears is afgelopen zaterdag aan een nieuw Eredivisieseizoen begonnen. De regerend landskampioen opende de competitie in Barendrecht, waar ZPB met 8-17 eenvoudig opzij werd gezet. Aan de rijkelijk late competitiestart gingen afgelopen weken eerst nog enkele bekerwedstrijden aan vooraf, die Polar Bears ook vrij eenvoudig won.

Het huidige jaar is er één die niet snel vergeten zal worden. De al betrekkelijk rijkgevulde prijzenkast werd na acht jaar zonder damessucces weer aangevuld met een kampioensschaal. Een titel waar men in Ede op zat te wachten. Ook in de zomer ging het succes door. Iris Wolves en Evangelos Doudesis (assistent-bondscoach van Oranje) veroverden EK-goud met het nationale team en ook diverse jeugdinternationals kwamen in actie op internationale eindrondes.

Blijven dromen
Met het veroveren van het landskampioenschap bereikte Doudesis ook zijn doel om binnen drie jaar landskampioen te worden, hetgeen hij bij zijn aantreden beloofde. Maar ook nu blijft hij ambitieus. ,,Onze doelstelling? Blijven dromen. Europa in? Mooi, maar dat ligt niet alleen in onze handen. Wij zijn nu Nederlands kampioen en gaan weer een nieuw proces in. Maar als ik breder kijk, zie ik dat we echt trots kunnen zijn. Onze jeugdteams en de waterpoloacademie werken erg goed. Met trots zeg ik dat ons team bijna louter uit ‘onze’ meiden bestaat. Ook dit seizoen gaan we verder met de doorstroom van talenten.”

Vorig seizoen kwam de grootste tegenstand vooral uit Leiden. Tegen ZVL-1886 speelde de ploeg de bekerfinale en de eindstrijd om het kampioenschap. De beker ging verloren, maar de titel ging twee maanden later wel naar Ede. Dit jaar lijkt de tegenstand vooral uit Gouda te komen namens Widex GZC Donk. De tienvoudig landskampioen versterkte zich met drie internationals en lijkt nu al de te kloppen ploeg. ,,Een serieuze titelkandidaat”, volgens de Griekse trainer.

Trots op eigen meiden
Zaterdag was ZPB een eenvoudige prooi: 8-17. Doudesis was vanzelfsprekend tevreden na de eerste speelronde. ,,Iedereen heeft veel kunnen spelen en we kunnen weer verder. Eerst kijken we vooruit naar het bekerduel van vrijdag tegen UZSC. Ik moet wel zeggen: we hebben echt veel kwaliteiten. Op veel verschillende posities hebben we speelsters die wat extra kunnen brengen en er komt veel talentvolle jeugd aan. Ik verwacht dat het dit seizoen wat spannender wordt. Vergeet niet dat onze wedstrijden vorig seizoen, en ook die van anderen, vaak met één doelpunt verschil werden gewonnen. Dus de verschillen waren altijd al klein. Ik ben gewoon erg benieuwd.”

Derde plek
In tegenstelling tot de damescompetitie is de die van de heren al enkele weken onderweg. De heren van Polar Bears draaien bovenin de Eredivisie mee. Afgelopen zaterdag werd ZPB met 8-10 verslagen en daarmee de vijfde overwinning in zes wedstrijden geboekt. Met een nette derde plek als resultaat. Voor de Beren wacht zaterdag ook een bekerstrijd. Vrijdag is SVH in Rotterdam de tegenstander: de nummer laatst van de competitie en twee weken geleden nog met 10-13 verslagen. Eerst wacht er een korte interlandbreak. Ruud van der Horst en Eelco Wagenaar werden geselecteerd voor de nationale selectie voor het World League duel van dinsdag tegen Griekenland.

Foto: Gunnink Fotografie