Koop je online aankopen via Sponsorkliks! Zo help je Polar Bears aan extra geld.

Fleurien Bosveld en Kas te Riele maken toptransfer naar buitenland

27/07/2022

De sterke optredens van Fleurien Bosveld en Kas te Riele dit seizoen heeft het tweetal een transfer opgeleverd naar een buitenlandse topcompetitie. Bosveld gaat spelen voor CN Terrassa in Spanje, Te Riele stapt over naar VK Primorje uit Kroatië. 

Te Riele (19) doorliep de gehele jeugdopleiding van Polar Bears en debuteerde op veertienjarige leeftijd in het eerste. De handige vleugelspeler groeide met zijn gevaarlijke linkerarm uit tot een gevreesd schutter in de eredivisie. “Ik was niet zozeer van plan om nu al weg te gaan, maar had mezelf en de club altijd voorgehouden dat als er iets moois voorbijkomt, ik er zeker over zou nadenken”, aldus Te Riele.

Met VK Primorje kwam er een buitenkans voorbij voor de international. De club is meervoudig nationaal kampioen en maakte ook internationaal furore. In 2015 werd Primorje nog tweede in de Champions League. De club is na minder aansprekende jaren in opbouw en bouwt onder coach Igor Hinić aan een talentvolle ploeg. Hinić kwam in zijn spelerscarrière op maar liefst vijf Olympische Spelen in actie en won goud in 2012.

Realistisch beeld
Bij de beslissing ging Te Riele niet over een nacht ijs. “Ik heb veel met m’n omgeving gesproken. Het was niet zomaar uit de gedachte dat ik dit niet kon laten schieten en verder de groeten. Ik kom terecht in een jong team rondom twee ervaren spelers, Petar Muslim en Draško Brguljan. De club wil gestaag bouwen aan een topteam. We willen resultaat halen, maar met het oog op de toekomst. Komend seizoen bouwen, daarna in Europees verband spelen. Er zullen momenten komen dat het zwaar gaat worden, maar door de afgelopen tijd heen heb ik een realistisch beeld geschept van wat er op m’n pad gaat komen.”

Wanneer Te Riele zich meldt bij Primorje is hij net twintig geworden. “Dat is een voordeel. Ik kan onder een wat lager verwachtingspatroon spelen dan wanneer ik over drie of vier jaar zou gaan. Dat is wel wat fijner. Nu kan ik me relatief in de luwte aanpassen, in een competitie waar niemand me kent en ik mezelf mag gaan bewijzen.”

Debuut voor Oranje
Afgelopen seizoen speelde Te Riele een belangrijke rol in het behalen van de eerste finaleplaats sinds 2007 voor Polar Bears. Ook debuteerde hij in de nationale ploeg, waar hij momenteel mee in Griekenland verblijft ter voorbereiding op het EK van volgende maand in zijn nieuwe thuisland.

Mannencoach Ruud van der Horst wijst op het ‘unieke’ karakter van de transfer. “Het is een mooie kans voor Kas, bij een club met een rijke historie binnen een omgeving die in het waterpolo aanspreekt. Het komt niet vaak voor dat een speler op die jonge leeftijd vanuit Nederland een rechtstreekse stap naar zo’n grote club maakt. Het is een groot compliment voor hem en alles en iedereen om hem heen.”

Nieuwe kans voor Bosveld
Ook de vrouwenploeg raakt een exponent binnen haar ploeg kwijt, met de overstap van Fleurien Bosveld naar Spanje. Bosveld (24) kwam op haar veertiende over van PFC Rheden naar Polar Bears en doorliep alle nationale jeugdselecties, met als hoogtepunt winst van het EJK in eigen land. Na een hardnekkige schouderblessure in 2017 stokte haar opmars, waarna ze na enkele jaren in de ‘luwte’ eind vorig jaar aansloot bij de nationale selectie. Op het afgelopen WK in Boedapest, waar de waterpolovrouwen brons pakten, was Bosveld reserve.

Met Polar Bears veroverde Bosveld onder meer drie landstitels en twee nationale bekers. Met haar als aanvoerder pakte de club afgelopen seizoen voor het eerst in de clubhistorie de ‘treble’. Bij Terrassa komt Bosveld te spelen met oud-ploeggenoot Nina ten Broek, die vorig jaar de overstap maakte. “Via Nina werd het eerste contact gelegd. De coach heeft vervolgens de play-offs hier in Nederland gekeken en zo is het balletje gaan rollen.”

Langgekoesterde wens
Voor Bosveld komt zo een langgekoesterde wens uit. Na haar blessure viel een transfer naar Hongarije in duigen. “Ik heb wel getwijfeld of het er nog in zou zitten, ook omdat ik wat ouder ben, maar voelde dit seizoen dat ik er klaar voor ben. M’n schouder voelde goed en heb dit seizoen geen wedstrijd gemist. Nu wil ik doorgroeien en de Olympische Spelen van Parijs halen.”

De snelle vleugelspeelster kijkt ook terug. “Ik heb hier tien jaar gespeeld en veel opgebouwd bij een prachtige club. Ik kom er zeker terug. Nu ga ik vooral hard werken, genieten en focussen op mezelf verbeteren.”

Bij vrouwencoach Koen de Weerd overheerst vooral trots. “We zijn er als vereniging trots op dat spelers van ons zulke stappen kunnen maken. Het is Fleurien ook van harte gegund. Ze is altijd open geweest over haar ambitie dat ze nog een stap wilde maken. Ze heeft het ook ontzettend goed gedaan de afgelopen seizoenen dus dit is ook het moment om te gaan. Als speelster was ze enorm belangrijk in ons spel en als aanvoerder heeft ze in een team met veel jonge meiden, ook buiten het water een hele belangrijke rol gespeeld.”