Koop je online aankopen via Sponsorkliks! Zo help je Polar Bears aan extra geld.

In memoriam, Henk de Ruiter

14/02/2024

In memoriam – Henk de Ruiter

 

Veel vrijwilligerstaken bij sportverenigingen worden gedaan door ouders van jeugdleden. Je kind wordt lid van een club en als hij of zij dan aan wedstrijden mee gaat doen, word je min of meer vanzelf rij-ouder. Vervolgens vragen ‘ze’ je of je af en toe een bardienst wilt draaien en voor je het weet ben je lid van de jeugdcommissie, zit je achter de jurytafel of ben je ‘ineens’ manager van het team van je zoon of dochter.

Zo moet het ook ooit gegaan zijn met Henk de Ruiter. In de periode 2010-2015 was Wim de Weerd trainer/coach van een zeer talentvolle generatie jongens van Polar Bears. Met onder meer Tarik Scherrenburg, Sook Willemsen, Tom de Weerd, Liam Diepeveen en Tobias de Ruiter streed Polar Bears in die jaren altijd mee om de medailles bij Nederlandse Jeugd Kampioenschappen. Zowel bij o.13 als bij o.15 wist het team van Wim ook een keer de landstitel te veroveren.

Het was aan de trainerskwaliteiten van Wim te danken dat deze jongens zich in die tijd enorm goed ontwikkelden als waterpolospeler. Hij wist het maximale uit hun talent te halen en soms zelfs nog meer. Maar Wim kón dat ook doen omdat hij zich niet druk hoefde te maken om alle regelzaken buiten het water. Daarvoor had hij namelijk Henk de Ruiter, de vader van Tobias en oudere broer Robin, gecharterd.

En Henk, dat was een teammanager uit duizenden. Niet alleen voor de coördinatie van het vervoer en het uithangen van de natte capjes – dat deed hij vast en zeker óók – maar vooral door zijn ondersteunde rol naast/achter Wim. Wie zijn ogen sluit en aan die periode terugdenkt, ziet Wim en Henk weer zo voor zich. Een perfecte twee-eenheid langs de badrand en verder overal en nergens. Dag en nacht bezig om het team beter te maken.

Wim en Henk waren als ultieme teambouwers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze deden veel méér dan je met goed fatsoen als vereniging van vrijwilligers kunt vragen. Niet alleen voor ‘hun’ team maar ook voor de club in het algemeen. Wim als trainer van jeugdteams en Henk als grote regelaar van van alles en nog wat.

Onlangs bereikte ons het droevige bericht dat Henk – veel te jong – na een ziekbed is overleden. We zullen nooit vergeten wat hij allemaal voor Polar Bears heeft gedaan en in het bijzonder als steun en toeverlaat van Wim de Weerd en zijn teams. De talenten van weleer zijn anno 2024 allemaal grote jongens geworden. Maar of ze nu als prof in Spanje spelen, in Polar Bears 1 of 5, bij een andere club of zijn gestopt met waterpolo; ze zullen stuk voor stuk Henk in hun hart hebben gesloten. Net als Polar Bears dat heeft gedaan.

Je was een topper Henk! Rust zacht.

Wij wensen de familie De Ruiter heel veel sterkte!
Bestuur Polar Bears

N.B. Op de foto (van de Facebook-pagina van Wim de Weerd) viert Henk (rechtsboven) een van de landstitels van ‘zijn’ jeugdteam.