Koop je online aankopen via Sponsorkliks! Zo help je Polar Bears aan extra geld.

International Wolves keert terug bij Polar Bears, ook Steenbeek en De Kleer versterken de club

15/07/2023

Na een afwezigheid van drie seizoenen is Iris Wolves weer terug bij Polar Bears. De midvoor trok in 2020 voor twee jaar naar het Spaanse CE Mediterrani en speelde afgelopen seizoen in Griekenland voor Glyfada. Naast Wolves keert ook keepster Laura Steenbeek, die in 2019 één seizoen het doel verdedigde, terug bij de club en versterkt schutter Renée de Kleer de Edese gelederen.

“Ik heb een goede tijd gehad in het buitenland, zowel in Spanje als Griekenland, maar het laatste seizoen zat ik niet helemaal op m’n plek”, vertelt Wolves (29) vanuit het Japanse Fukuoka waar ze zich voorbereidt op het aanstaande WK. “

Met het oog op de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs bleek Polar Bears de beste keuze. “Een andere optie was een nieuwe buitenlandse club, maar in de beginperiode moet ik dan vaak even wennen. Om dat in aanloop naar de Spelen te doen vond ik spannend. Bij Polar Bears en Nederlands team in Zeist zit ik beter.”

Terug bij Polar Bears
Wolves begon met waterpoloën bij Auqapoldro en maakte op jonge leeftijd de overstap naar Polar Bears, waar ze tot haar vertrek naar het buitenland altijd voor speelde. Met een landstitel en nationale beker op zak verliet ze de club. “Ik ben blij en heb zin om weer terug te komen. Dit is het beste voor mij. Ik ben ook benieuwd naar de nieuwe coach, Petros Doudesis. Ik heb hem in Griekenland leren kennen als een aardig en enthousiast persoon. Dat hij zich volledig kan gaan focussen op Polar Bears en de ontwikkeling van onze sport is iets dat het waterpolo goed kan gebruiken.”

In Fukuoka opent Wolves met Nederland zondag het toernooi tegen Spanje. Naast ploeggenoot Lola Moolhuijzen komen ook oud-speelsters Simone van de Kraats, Nina ten Broek, Vivian Sevenich en Laura Aarts op het wereldtoneel in actie, en ook bondscoach Evangelos Doudesis en assistent Richard van Eck.

Het juiste moment
Naast de komst van Wolves versterken ook Laura Steenbeek (25) en Renée de Kleer (19) de selectie. Steenbeek vult de vacante positie van keepster in. Afgelopen seizoen was zij ook actief in de Griekse competitie bij Patras. “Ik had daar best een lastige tijd”, begint Steenbeek. “Ik speelde niet altijd omdat de club over het maximumaantal speelgerechtigde buitenlandse speelsters zat. Dat ging ten koste van mijn plek. Toen Petros belde was ik enorm blij. Het is fijn om weer te kunnen keepen en mezelf te laten zien. Polar Bears kwam precies op het juiste moment.”

Steenbeek speelde voorheen onder meer bij UZSC, ZPB H&L Productions en het Franse Nice. Voor komend seizoen ziet ze kansen voor haar nieuwe ploeg. “Ten opzichte van de vorige keer ben ik zelf meer ervaren en ik denk dat Polar Bears ook is gegroeid. Ik zie een mooie mix van veel talent gecombineerd met ervaring. Ik ben benieuwd hoever we kunnen komen!”

Veel doelpunten
Naast het stutten van de defensie heeft Polar Bears met aanwinst Renée de Kleer ook doelpunten binnengehaald. De Kleer eindigde afgelopen seizoen als tweede op de topscorerslijst van de eredivisie. De schutter gaat spelen en wonen in Ede combineren met een minor Food Technology aan de Universiteit van Wageningen.

“Ik woon in Rotterdam, dus dat zou een enorme reistijd opleveren”, aldus De Kleer. “Polar Bears is dichtbij en ik had via Bas de Jong als coach van Jong Oranje een lijntje met de club. De club heeft me ook geholpen met een appartement, dus het plaatje klopte allemaal. Erg fijn. Het is nieuwe stap waar ik gewoon heel veel zin in heb.”

De schutter komt over van ZVL-1886, waar ze vier jaar speelde. “Ik heb daar een fijne tijd gehad. Het is een warme club, waar ik me vanaf het begin thuis heb gevoeld. Het was een hechte groep waarmee ik veel mooie dingen heb beleefd.”

Bij Polar Bears treft ze veel bekenden van de waterpolo academie in Eindhoven waar ze ook deel van uit maakt. “Stuk voor stuk lieve meiden, die er een prettige combinatie van serieus gaan voor je sport, met zwaar trainen combineren met veel gezelligheid op nahouden. Dat vind ik ook belangrijk.”

Momenteel is De Kleer bezig met de voorbereiding op het WJK van aankomende september in Portugal. Daarna sluit ze aan in Ede.