Koop je online aankopen via Sponsorkliks! Zo help je Polar Bears aan extra geld.

Coach Koen De Weerd doet waardevolle inzichten op: ‘We branden van de ambitie’

08/12/2021

De erfenis was niet gering voor de opvolger van succescoach Evangelos Doudesis, die met twee landstitels en een nationale beker afscheid nam. Koen de Weerd schoof door als assistent om voor het eerst aan het ‘echte werk’ te beginnen. Met de winterstop in aantocht staat zijn ploeg op een verdienstelijke derde plaats in de eredivisie.

“Het bevalt goed”, steekt de 27-jarige coach van wal. “Je stapt ergens in waar je wel een bepaald beeld bij hebt, maar eerst moet ervaren hoe alles loopt. Dat gaat steeds beter.” Zijn aanstelling afgelopen zomer kwam niet als een verrassing. De Weerd was al langere tijd betrokken bij het eerste team van de Edese waterpoloclub en werd al klaargestoomd als hoofdcoach.

De Weerd: “Belangrijk was dat we het seizoen goed begonnen. Het spel was goed, de resultaten in orde. Dat zorgt voor vertrouwen. Als beginnende coach moet je jezelf bewijzen en vertrouwen winnen van de speelsters. Zeker van deze groep, die behoorlijk ambitieus is en op het allerhoogste niveau speelt.”

Periode van bouwen
Polar Bears begon het seizoen met de winst van de Supercup. Een prijs die de club in de afgelopen succesjaren niet had weten te winnen. In de competitie maakt de club een prima indruk. Van koploper ZV De Zaan wist de ploeg al drie keer te winnen en draait bovenin mee.

Na het veroveren van de landstitel vorig seizoen werd er afscheid genomen van dragende speelsters als Nienke Vermeer (gestopt) en ook Simone van de Kraats en Nina ten Broek, die beiden een toptransfer naar Spanje verdienden. Met nieuwe talenten is de ploeg weer aan het bouwen aan een nieuwe succesformule.

“We mogen tevreden zijn over de stappen die iedereen heeft gemaakt sinds de zomer. De rol van de nu oudere spelers die anders is, de stappen die de jonge talenten zetten. Iedereen brandt van ambitie en heeft naar elkaar uitgesproken dat we willen pieken tijdens de play-offs.”

Positief denken
Zelf leert De Weerd ook iedere dag bij. “In een oktober misten we zes speelsters die op een jeugd-WK waren. Op dat moment besef je dat je zelf moet acteren hoe we dat in gaan vullen. Dan kan je in de modus schieten dat het allemaal wat lastiger wordt, maar je kan ook het positieve ervan inzien. Er liggen bijvoorbeeld kansen voor andere speelsters om zich te bewijzen. Dat soort zaken. En we kwamen die periode dan ook prima door.”

Voor de berinnen wachten er nog twee wedstrijden tot de winterstop. Dan kan de ploeg zich na een korte rustpauze weer richten op de tweede seizoenshelft. “Het belangrijkste is dat we in de komende seizoenshelft er alles aan hebben gedaan om te kunnen pieken. Het mooie van deze ploeg is dat het topsporters zijn die er alles voor over hebben om zich te ontwikkelen. Dat in combinatie met het onderdeel willen zijn van een team en waterpolo de leukste sport vinden, dat is ontzettend waardevol. Daar deel vanuit maken en met dat proces bezig zijn ervaar ik als uniek.”

Foto: Mark Gunnink.

https://www.nflplayershop.com, https://www.lionsplayershop.us, https://www.49ersplayershop.us, https://www.billsplayershop.us, https://www.packersplayershop.us, https://www.texansplayershop.us, https://www.chiefsplayershop.us, https://www.ravensplayershop.us, https://www.cowboysplayershop.us, https://www.ramsplayershop.us, https://www.buccaneersplayershop.us, https://www.eaglesplayershop.us, https://www.nflprostore.us, https://www.patriotsplayeronline.com