Koop je online aankopen via Sponsorkliks! Zo help je Polar Bears aan extra geld.

Wim Kok Waterpolotoernooi 2017

03/05/2017

Na de succesvolle play-offcampagne van de dames van Polar Bears zit de competitie erop voor de eerste teams. Dan breekt traditiegetrouw de tijd aan van de jeugd-NK’s en het jaarlijkse Wim Kok-toernooi, georganiseerd door Polar Bears. De oud-trainer, speler en grondlegger van de succesvolle jeugdopleiding van de Edese Club. Zijn methodiek geldt nog steeds als oefenstof voor de huidige jeugd.

De volgende generatie spelers ligt momenteel te water in de leeftijdscategorie onder de 13 en 15 jaar. Coach van jongens onder de 15, Sander ten Broek legt uit hoe Wim Kok nog steeds een rol speelt in de opleiding. “Als trainer proberen we zoveel mogelijk de Polar Bears-speelwijze aan te leren. Aanvallend verdedigen is hier een voorbeeld van. Wim Kok was nooit van het frivole van het spel. Eerst de basis goed beheersen en dan pas komt de rest. Een bal voorlangs vangen heb ik bijvoorbeeld zelf vroeger tot in den treuren met hem geoefend. Of standaard een 1-0 afmaken door voor de keeper langs te bewegen is daarvan ook een voorbeeld. Die methodiek leren wij onze spelers nog steeds.”

Een leeftijdscategorie lager is Nina te Riele de coach. Een aantal spelers van onder de 13 maakten dit jaar voor het eerst de overstap naar een groot veld met zeven spelers. “Enorm wennen voor ze, daarnaast zijn er een aantal die al een jaar op een groot veld spelen. Die moeten ze nu op sleeptouw nemen.” Ook Nina gebruikt de methodiek van Wim Kok. “Wat ik mooi vind aan zijn visie is dat hij zich in deze leeftijdscategorie nog niet wilt richten op bepaalde specialismes of tactieken. Het gaat erom om de beginselen op technisch en tactisch gebied bij te brengen. Ik zie dat bij veel jeugdteams coaches al M-zones uitproberen, terwijl sommigen nog niet goed een bal kunnen ontvangen. Ook heeft Wim goede oefeningen bedacht. Versimpelde wedstrijdsituaties waarin kinderen goed leren op welke posities ze moeten liggen of waar de bal naartoe moet.”


Wim Kok keek ook vaak verder dan de sporter. Niet elke speler zal in het eerste team terechtkomen maar is van net zo grote waarde voor de vereniging, het draaide niet altijd om de top. Iets wat Nina beaamt. “Ik weet uit eigen ervaring dat er in deze leeftijdsgroep vriendschappen voor het leven worden gesloten, en dat is uiteindelijk toch het allerbelangrijkste.”

Aanstaande zaterdag 6 mei vind het Wim Kok-toernooi plaats in Zwembad de Peppel. In de categorie onder de 15 zijn Het Ravijn en De Zijl deelnemers. Betreft onder de 13 komen ZV de Zaan en De Zijl ook naar Ede toe. De eerste wedstrijd start om 13.30 uur met het team van Nina te Riele.